Traumeterapi

FaDP logo - Reg Psykoterapeut
Chakradance logo

Regulering af nervesystem

I terapien afstemmer og regulerer vi sammen dit nervesystem fra øjeblik til øjeblik.


En måde at definere et traume på er, når vi som menneske oplever eller udsættes for noget i livet som ryster og chokerer os. I selve øjeblikket mister vi fodfæste, følelse af sikkerhed og kontrol. De “krav” der stilles overstiger de ressourcer, der er til rådighed, og vi bringes ud af balance for en stund. Vores nervesystem vil med øjeblikkelig virkning reagere på den trussel, som både krop, psyke og nervesystem opfatter, for at bringe os i sikkerhed. En mekanisme som sker helt automatisk, og som vi slet ikke ville kunne overleve uden. Alle levende væsener har den medfødte overlevelsesmekanisme, og den er som udgangspunkt en normal, nødvendig og hensigtsmæssig reaktion på noget, der opfattes unormalt faretruende. Der er altså tale om at nervesystemet forsøger at regulere, så vi oplever og genvinder kropslig, følelsesmæssig og mental balance igen.


Mennesker er forskellige, og vi har forskellige grader af modstandsdygtighed. Derfor vil den udløsende hændelse også ramme forskelligt. Det vil altid være selve belastningsgraden for den enkelte som afgør betydningen af traumets impact på den enkeltes fysiske, psykiske og mentale helbred efter et traume. Hvis reguleringsmekanismen af mange forskellige årsager ikke sker optimalt, at der er noget som forhindrer reguleringen i at ske, så taler vi om traumatisering.


Traumer lagres primært som symptomer. Som emotioner, følelser, overbevisninger, tendenser, kropsreflekser, en forøget reaktivitet på mavefornemmelser, undgåelsesstrategi eller panikfølelse.

Symptomer kan bl.a være

⦿ Hukommelsestab
⦿ Tankemylder
⦿ Koncentrationsbesvær
⦿ Uro/Agitation
⦿ Svært ved at regulere sine følelser
⦿ Ensomhedsfølelse
⦿ Forkerthedsfølelse
⦿ En følelse af at have forladt sig selv
⦿ Indsovningsproblemer/Urolig nattesøvn/Mareridt
⦿ Flashbacks dvs. genoplevelse af dele af hændelsen
⦿ Mave/tarmproblemer
⦿ Fysiske smerter

Min menneskelige og terapeutiske tilgang

Traumer lagres derfor i hele mennesket både kropsligt, psykisk, mentalt, energetisk og sjæleligt og dele af os bliver fragmenterede og afskårede fra os selv. Vi kommer til at sidde fast indeni os selv på flere niveauer og har svært ved at være i livet og ved at opleve sand livsglæde. Nye ting og oplevelser kan føles og opfattes som potentielt farlige. Neurobiologien passer på os. Men det begrænser os også i at være sandt og helt tilstede i livet. Det holder os fast i smertefulde tankemønstre og overbevisninger, fordi det føles mere sikkert end at prøve noget nyt.


Traumeterapi ved mig handler derfor om integration af de afskårede dele i os, for at hjælpe dig ud og tilbage til livets flow.

For at traumeterapi kan være forløsende er det vigtigt, at du oplever sikkerhed og tryghed i rummet sammen med mig. Et nervesystem ude af balance vil søge efter det som det første. Så det bruger jeg meget tid på. Jeg “læser” og “sanser” din krops signaler, og sammen er vi nysgerrige på netop dem, så du lærer at “læse” dig selv og genvinde oplevelsen af at være et helt menneske igen.


Min tilgang er neuroaffektiv og kropsorienteret, hvilket betyder at traumeterapien ikke handler så meget om at skulle genfortælle hændelsen - tværtimod - men handler om, at du langsomt og sikkert mærker og sætter ord på de kropslige sansninger og følelser der opstår og færdiggør de bevægelser som kroppens naturlige impulser fortæller dig. Der ligger en medfødt naturlighed i kroppen til at ville hele sig selv, så traumeterapi handler om at vi sammen undersøger og finder det sted for at hjælpe krop og nervesystem til at genvinde oplevet kropslig, følelsesmæssig og mental balance. Vi arbejder med kropslige øvelser, berøring, bevægelse, og som integrativ psykoterapeut gør jeg desuden brug af tegneterapi, psykoeducation, musik o.a.


Der er mange typer af traumer, og de kan inddeles på forskellige måder


  • Choktraumer – traumer, der finder sted lige efter en stor, stresset hændelse.
  • Misbrugstraumer – traumer der er forårsaget af længerevarende fysisk, psykisk eller seksuelt misbrug.
  • Krigstraumer – denne type opleves generelt af mennesker, som har oplevet en krig.
  • Voldstraumer – traumer forårsaget af vold.
  • Ulykkestraumer – traumer, der finder sted efter en stor ulykke, også i situationer uden fysisk overlast eller skader.
  • Barndomstraumer – traumer, der er forårsaget af en hændelse, inden barnet er fyldt seks år.
  • Uspecificerede traumer – når der er symptomer på et traume, og årsagen er ukendt.
  • Transgenerationnelle traumer
  • Fødselstraumer

I samarbejde med Center for integrativ Traumeterapi ved Monica Christiane Winther www.ceintra.dk.

Hvordan kan et traume som ikke er helet udtrykke sig i livet?

Læs mere om det terapeutiske rum

Læs mere
Share by: